Ico Новини Ico Горішні Плавні

Підозра в ухилянні сплати 10 мільярдів податків: обшуки на комбінатах олігарха з Полтавщини

Фото Бюро економічної безпеки

18 листопада співробітники Бюро економічної безпеки провели слідчі дії та обшуки в адміністративних та офісних будівлях двох гірничо-збагачувальних комбінатів, які здійснюють первинну переробку корисних копалин. Підприємства підозрюють в умисному заниженні рентної плати за користування надрами на 10 млрд грн. Про це повідомляє пресслужба Бюро економічної безпеки України.

Правоохоронці не називають ім’я власника ГЗК, але повідомляють, що єдиним кінцевим бенефіціарним власником є один із найбагатших олігархів України, який фактично знаходиться у Князівстві Монако. Відомо, ГЗК на Полтавщині та ще десяток товариств належать до групи підприємств, власником яких є олігарх Костянтин Жеваго. 

Обшуки співробітники БЕБ проводили для збору доказової бази. Залучені спеціаліст та експерт-хімік провели огляди родовищ та виробничих потужностей з переробки корисних копалин гірничо-збагачувальних комбінатів. Відібрано зразки «бідної руди» та концентрату для проведення комплексних експертиз.

У ході досудового розслідування детективи БЕБ з’ясували, що службові особи одного з ГЗК впродовж 2018-2021 років занизили податкові зобов’язання з рентної плати за користування надрами на суму майже 7,6 млрд грн.

Слідством також встановлено, що службовці іншого товариства також умисно занизили податкові зобов’язання з рентної плати за користування надрами на суму понад 2,7 млрд грн. Через це держбюджет втратив понад 10 млрд грн.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють за ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України (ухилення від сплати податків, зборів, обов’язкових платежів).

Нагадаємо, що співробітники БЕБ разом із Службою безпеки України нещодавно проводили обшуки на Кременчуцькому нафтопереробному заводі за підозрою керівництва підприємства в ухиленні від сплати 700 млн грн податків. За версією слідства, у схемі ухилення також задіяна група підприємств, які постачають паливно-мастильні матеріали, власником яких є інший український олігарх – Ігор Коломойський.

Читати також:

Автор: Альона Маліченко

Теги:

Коментарі

Щоб залишити коментар, вам потрібно увійти або зареєструватися на нашому сайті

Продовжити читати

Новини
Новини

Збиті ракети, заборона ілюмінації та дозвіл їздити Крюківським мостом під час тривоги. Підсумки 17 листопада на Полтавщині

4 ракети та 5 «шахедів» збили сили Протиповітряної оборони... Читати далі

4 ракети та 5 «шахедів» збили сили Протиповітряної оборони... Читати далі

На головну сторінку