Ico Аналітика Ico Полтава

Дорого багато. Яйця по 72 грн за десяток. КП “Добробут” закуповує продукти за завищеними цінами? 

У січні, за даними clarity-project, створене Полтавською міською радою  КП “Добробут” оголосило закупівлю харчових продуктів на 22 млн 658 тис. грн. У лютому ― на 20 млн 486 тис. Тільки на м’ясо та сирні продукти підприємство планує витратити 2,3 та 2 млн грн відповідно. МедіаДоказ провів вибіркову перевірку низки продуктів, закупівлі яких у 2023 році вже завершено. Дивилися на найбільш популярні на майданчику prozorro – і вийшло, що КП “Добробут” за одне яйце готове платити на 1-2 гривні більше, ніж пересічний покупець супермаркету. 

“Золоті” яйця

Для аналізу ми обрали цей продукт, оскільки його закуповують доволі багато структур області. Перше, що зазначимо,  у великих торговельних мережах вартість коливається від 55 грн до 68 грн за десяток (5,5 і 6,8 грн за яйце відповідно). 

24 січня КП “Добробут”  уклало угоду на поставку яєць на загальну суму 288 тис. грн. Мова про 40 тис. штук яєць, які мають бути поставлені підприємству протягом 2023 року. Учасник один, як і переможець, ― ТОВ “Фудгрант”. Підприємство зобов’язується поставляти яйця по ціні 7,2 грн/шт, 72 гривні десяток. Вартість вища за ціну в магазинах на 4-17 грн. Тобто загалом закупівля виходить дорожче від магазинної на 16 000-68 000 грн.

Prozorro

Порівняння із закупівлями на майданчику Рrozorro теж свідчить про дороговизну угоди.

Аналогічні закупівлі у 2023 році показали, що установи області купували яйця від 3,2 до 6,6 грн за штуку. 

Цікаво, що той-таки Новосанжарський дитячий будинок-інтернат у січні уклав одразу дві угоди на закупівлю:

Інші закупівлі

Ми проаналізували ще низку популярних продуктів, які часто закуповують на Рrozorro. Дивились завершені процедури.

Масло вершкове “Селянське”, не нижче 72,5% жирності

Ціни в торговельних мережах становлять 261- 315 грн/кг

Мінімальна різниця на маслі ― 2 грн. На 2500 кілограмах, що їх замовив Добробут, різниця може коливатися від 5 тис. до 102 тис. 

Риба океанічного промислу (хек), заморожена

Від найменшої ціни закупівля відрізняється на 50 тис. 

Успішний старт

Тільки цього року ТОВ “ФУДГРАНД” стало переможцем у 26 закупівлях КП “Добробут”, що потенційно принесе товариству понад 10 млн грн.  

Саме підприємство створене тільки в липні 2022 року, має статутний капітал в 1000 грн.

ТОВ “ФУДГРАНД” цілком може змагатися за звання “Стартап року”. З липня 2022, за даними clarity-project, товариство підписало 1406 угод на загальну суму 229 млн грн.

Із тих угод найбільшу кількість (115) укладено з КП “Добробут”, на 42 млн 665 тис. грн. 

Засновниця і вигодонабувач успішного бізнесу ― Хубоба Наталія Юріївна. Але фірму пов’язують з одним із найбільших підрядників у Полтаві у сфері продуктів харчування Володимиром Сергієнком.

МедіаДоказ раніше повідомляв, що у 2021 році Антимонопольний комітет України наклав 200-мільйонний штраф на шість компаній та ФОПів із «обойми» Володимира Сергієнка.  Журналісти видання «Полтавщина» вже доводили зв’язки компаній через адреси гаражів, приміщень, транспорт і контакти, пов’язані один з одним і з Володимиром Сергієнком.

Що ж до зв’язку ТОВ «Фудгранд» і Сергієнка, то товариство орендує холодильний склад та складські приміщення у заводу залізобетонних виробів №7. За цією адресою також орендують приміщення інші підприємства, що їх пов’язують з паном Сергієнком ТОВ «ТК Світ Продуктів», ТОВ «Фудмікспостач», ФОП Віта Марченко, ТОВ «БС-Фуд».

ТОВ “БС-ФУД” та ТОВ “ФУДМІКСПОСТАЧ” фігурують у кримінальному провадженні, разом із КП “Добробут”, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 191, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 367, ч. 4 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном, зловживання владою, службова недбалість). Мова про розслідування розтрати грошових коштів місцевого бюджету під час здійснення закупівель продуктів харчування для навчальних закладів

8 лютого видання “Полтавщина” повідомляло про проведення обшуків у школах Полтави. За інформацією видання, обшуки могли стосуватися діяльності КП «Добробут» та підприємця Володимира Сергієнка. Але, як бачимо, активній закупівельній діяльності Добробуту це не заважає. 

Підписуйтесь на наші оновлення в телеграм та фейсбук.

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці партнерів: ГО «Інститут розвитку регіональної преси» та EUACI. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію ІРРП та EUACІ. 

Автор: Цокур Оксана

Теги:

Коментарі

Щоб залишити коментар, вам потрібно увійти або зареєструватися на нашому сайті

Продовжити читати

Новини
Новини

Сили ППО знищили 61 з 71 ракет, які рф випустила по Україні, в тому числі на Полтавщині

З 9 по 10 лютого росія завдала черговий масований удар по... Читати далі

З 9 по 10 лютого росія завдала черговий масований удар по... Читати далі

На головну сторінку