Ico Новини Ico Полтава

Невідома доля касок та завищені ціни на продукти: після перевірки у Полтаві ТСК ВРУ звернулась до правоохоронців

Фото: Сергій Козир у Facebook

8 лютого у Полтаві відбулось засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України. За її підсумками голова комісії Сергій Козир повідомив у Facebook, що комісія вже звернулася до правоохоронців і планує звертатись до Вищої ради правосуддя у зв’язку з тим, що суд не призначив запобіжний захід голові Полтавської громади Олександру Мамаю, якого підозрюють у розголошенні інформації про підрозділи ЗСУ. Також готують листи до президента та депутатів місцевої влади, щоб запровадити у Полтавській громаді військову адміністрацію.

За словами Сергія Козиря, це друга спроба працювати у Полтаві, бо при першому запланованому візиті не було отримано жодного документа від Полтавської міської ради. Тим часом питань до Полтавської міської ради виникло чимало. Зокрема щодо закупівлі до продовольчого резерву міста м’ясних консервів, які за висновком держаудиторів не відповідають санітарним нормам та є небезпечними для вживання. Правоохоронними органами на них накладений арешт, але вони продовжують зберігатись у відкритому доступі в місцях компактного проживання. Полтавська міська рада надала документи про безпечність консервів і комісія планує їх вивчити.

Цех, де вироблялись консерви для продрезерву. Фото: Держпродспоживслужба Полтавщини

Зафіксували завищені ціни у низці закупівель. Зокрема виявили ймовірні завищення цін від 30 до 100% під час закупівель продуктів для приготування їжі для ВПО. Тендери виграли фірми, які пов’язані з ФОП Володимира Сергієнка (ФОП Наталії Мазаратій, ФОП Дмитра Муравйова, ФОП Євгенії Севастьянової, ТОВ «ТК „Світ продуктів“). Закупівля генераторів через КП «Добробут» так само робилась по завищеним цінам.

Сергій Козир зазначає, що досі невідома доля касок та бронежилетів які, за даними митниці, замовляла Полтавська міська рада, адже на місці їх виявлено не було.

За цими фактами комісія звернулась до правоохоронних органів. Крім того, Комісією ініційоване засідання Комітету з питань правоохоронної діяльності, на яке буде запрошене все вище керівництво правоохоронних органів для обговорення неналежної роботи окремих обласних відділень.

Виникли питання і до діяльності Полтавської ОВА. Зокрема, з початку повномасштабної війни в ОВА створено гуманітарний штаб для допомоги постраждалим, але невідомо, хто саме приймав управлінські рішення і на якій підставі, адже протоколи засідань не велись.

Полтавською адміністрацією було видано менше всього дозволів на виїзд чоловіків за кордон, але по області найбільший показник неповернень – 15%.

Питання було і по обладнанню модульного містечка для внутрішньо переміщених осіб. У грудні ОВА отримала від міжнародних партнерів 240 модульних будиночків, які досі не змонтовані та не обладнані під тимчасове житло для переселенців. Начальник області Дмитро Лунін запевнив, що це сталось через брак коштів на підведення комунікацій, які вже нібито вирішились.

Комісія відзначила і позитивні моменти. Наприклад, те, що обласний гуманітарний штаб працює, там видають допомогу, це члени комісії перевірили особисто. Також у Полтавській області з 2014 року проживає 195 тис. ВПО, але, не дивлячись на це, в місцях компактного поселення є вільні місця.

Автор: Альона Маліченко

Теги:

Коментарі

Щоб залишити коментар, вам потрібно увійти або зареєструватися на нашому сайті

Продовжити читати

АналітикаРозслідування
АналітикаРозслідування

Улюбленці лікарень: гаряче харчування до Лубенської лікарні постачатиме кафе, яке проводить банкети

МедіаДоказ продовжує розповідати про постачальників гарячого... Читати далі

МедіаДоказ продовжує розповідати про постачальників гарячого... Читати далі

На головну сторінку