Ico Фактчек Ico Полтавщина

Відродження старого фейку. Мешканці Полтавщини отримують повідомлення про тотальний моніторинг СБУ

У повідомленнях у Вайбер йдеться про «нові правила комунікації», які з’явились у зв’язку з «обставинами» в нашій країні. Нібито СБУ «із завтрашнього дня» почне моніторити соціальні мережі та месенджери, а також записувати всі телефонні розмови, бо всі пристрої підключили до “відомчої системи CDMX”.

Цей фейк не новий. Такі повідомлення російською мовою розсилали ще у 2017 році у російському сегменті соцмереж. Пов’язували їх із «законом Ярової», за яким усі мобільні оператори росії повинні протягом півроку зберігати дані своїх абонентів (трафік, розмови, смс тощо) і передавати їх правоохоронцям за запитом. До нашої країни дія цього закону не має жодного стосунку.

З того часу повідомлення про моніторинг спецслужб періодично поширюють у соцмережах. Наприклад, його поширювали в січні 2022 року під час протестів у Казахстані і пов’язували з тамтешніми спецслужбами.

Після 24 лютого фейк про тотальне стеження СБУ (вже перекладений українською) отримав «нове життя» і прив’язку до війни в нашій країні. Ще на початку повномасштабного вторгнення його спростувало СБУ, наголосивши, що військова стратегія окупантів провалилася, і тепер вони спробують сіяти паніку.

Центр стратегічних комунікацій повідомляв, що люди, які поширюють дане повідомлення, швидше за все, не розуміють, як працюють спецслужби. Як пояснюють у Центрі стратегічних комунікацій, автори фейку орієнтуються на роботу КДБ, «бо стежити за населенням у СРСР було прийнятно та необхідно, на думку влади». Але СБУ не може контролювати всі дзвінки та соцмережі у багатомільйонній країні, як це було в часи радянських спецслужб, коли не існувало соцмереж та стільникового зв’язку з мільйонами телефонних номерів.

Порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв’язку або через комп’ютер, відповідно до статті 163 Кримінального кодексу України вважаються кримінальним правопорушенням.

Правоохоронці не мають доступу до серверів, наприклад WhatsApp чи Viber, бо вони розташовані за межами України й до них не можна отримати прямого доступу. Хоча, за певної необхідності, державні структури можуть розкрити приватне листування в месенджерах, за умови, якщо їм відомий номер телефона користувача і той не використовує захищене інтернет-з’єднання або функцію таємних чатів.

Слідчі будь-яких уповноважених органів – СБУ, МВС, Нацполіції, НАБУ, САП та Генпрокуратури – можуть звернутись до мобільних операторів і отримати дані про місцезнаходження телефону, але для цього потрібен дозвіл суду. Оператори не записують телефонні розмови, вміст розмови можна отримати лише завдяки спеціальному обладнанню від СБУ та МВС.

Але прослуховування телефонів можливе лише в разі розслідування тяжких і особливо тяжких злочинів, і якщо інформацію неможливо отримати в інший спосіб відповідно до статті 246 Кримінально-процесуального кодексу. Такі дії називають негласними слідчими діями. Для їх проведення клопотання слідчого або прокурора має схвалити суддя. Бо за законодавством, записана мобільна розмова, отримана без рішення суду, не буде слугувати доказом.

Відомча система CDMX вказує на столицю Мексики – місто Мехіко. CDMX – це акронім ico Слово чи абревіатура, сформовані з перших букв певної фрази або речення. від Ciudad de México (тобто Місто Мехіко). Тобто так звана “відомча система” з Україною жодним чином не пов’язана. 

Тож повідомлення про тотальний моніторинг СБУ – це черговий «вкид», завдяки якому росія намагається посіяти паніку серед українців та підірвати довіру до державних структур.

Автор: Альона Маліченко

Теги:

Коментарі

Щоб залишити коментар, вам потрібно увійти або зареєструватися на нашому сайті

Продовжити читати

Новини
Новини

Справа на 40 млрд. Головній бухгалтерці «Укрататнафти» повідомили про підозру

Як інформують пресслужби СБУ та Бюро економічної безпеки,... Читати далі

Як інформують пресслужби СБУ та Бюро економічної безпеки,... Читати далі

На головну сторінку