Ico Фактчек Ico Україна

Про що мовчать дезінформатори?

Колаж ІА МедіаДоказ

З жовтня росія розпочала умисне знищення енергетичної системи України. За півтора місяці ракетних обстрілів деякі об’єкти енергетики або було знищено повністю, або вони потребують довготривалих ремонтних робіт. Тож відключення світла в останні тижні стали звичним явищем у нашому житті. Разом з цим зростає роздратованість деяких українців, бо відключення тривають по 8 і більше годин на день, нерідко перетворюючись із погодинних на аварійні. На фоні цього росія разом з ракетною атакою розпочала психологічну: закликає виходити на протести через відключення електроенергії. Приміром, в проросійських телеграм-каналах активно постять картинки та заклики зі звинуваченнями української влади у вимкненні світла. Такі меседжі приносять плоди: в Одесі відбулася акція протесту (щоправда малочисельна) проти відключення електрики, а в соцмережах тисячі лайків та поширень отримав допис «Про що мовчать енергетики?». Його автор стверджує, що руйнування об’єктів енергетики не є критичними і відключення – це змова держави і власників бізнесу, «щоб стригти гроші з людей». Ми звернулись за коментарями до енергетичних експерток. На їхню думку «Про що мовчать енергетики?» – це ІПСО ico Ворожа інформаційна-психологічна операція в чистому вигляді. Тож пропонуємо вам текст-спростування, створений нашими журналістками для проєкту з фактчекінгу та розвитку критичного мислення «По той бік новин».

1) Меседж: росіяни атакують енергетичні об’єкти в Україні з кінця лютого, але відключення почалися лише в жовтні. Бо комусь це вигідно.

Правда. Для відповіді на питання, чому до жовтня не було обмеження електроспоживання, для початку слід розібратися, як працює енергосистема в Україні. За генерацію електроенергії в системі відповідають атомні, теплові та гідростанції. Для роботи всіх станцій важливо, щоб обсяг виробленої енергії дорівнював обсягу спожитої. Тобто система повинна генерувати рівно стільки, скільки споживає вся країна, ні ватом менше, ні ватом більше.

У випадку надлишкового споживання електростанції починають працювати з перенавантаженням, що неодмінно призведе до аварій і до втрати обладнання. Зайва генерація теж згубна для станцій, бо зростає частота мережі і все енергетичне обладнання знов опиняється під загрозою.

Атомна енергетика – основна для нашої держави. До російського вторгнення АЕС забезпечували 55% енергетики країни. Цей тип генерації доволі дешевий і може задовольнити базовий рівень споживання країною, але він має недолік: обсяг енергії з атомних станцій не можливо швидко корегувати. А, як вже говорилося, для роботи системи надважливо, щоб обсяг виробленої енергії дорівнював обсягу спожитої.

Запорізька АЕС. Джерело: українська Вікіпедія

Щоб графік генерації рухався за графіком споживання, на допомогу приходить так звана маневрова генерація, яка може оперативно як збільшувати, так і зменшувати кількість виробленої електроенергії. Функції з регулювання у нашій системі покладені на ГЕС та ТЕС. Частка енергії, яку виробляють ГЕС – мала, складає приблизно 7% від усієї виробленої. Тому мова йде про теплові станції, які генерують понад 30 % потужностей. Вартість цієї енергії найбільша, але вони й найкраще справляються із функцією виробленої енергії.

Тож як тільки генерація виробила електроенергію, її потрібно передати споживачеві. Це відбувається за допомогою енергомереж. Система передачі електроенергії складна і розгалужена – мільйони кілометрів повітряних ліній, тисячі підстанцій. Управляє всіма цими мережами «Укренерго». Ця компанія як головний диспетчер країни відповідає за баланс виробництва, передачі і споживання електроенергії, тобто наказує всім обленерго та генерації, що робити. Крім того, мережі бувають різних класів напруги. Чим вища напруга, тим більше електроенергії може передати мережа із меншими втратами. Тобто якщо є десь область «великої генерації» та область «великого споживання», їх вигідно з’єднати 750 кВ лінією і т.д.

Як пояснила нам експертка з атомної енергетики Ольга Кошарна, від АЕС йдуть мережі 750 кВ, на вузловій підстанції вони понижаються до 330 кВ, потім йдуть на наступну підстанцію – до 150 кВ, потім ще на підстанцію і до споживача йде ще нижча напруга.

Що роблять росіяни? З 24 лютого окупанти почали масово руйнувати підприємства, завдавати удари по ТЕЦ у різних регіонах, захопили ЗАЕС, відтак споживання електроенергії падало і енергетики були вимушені зменшувати генерацію, але втримали баланс і енергосистема працювала без обмежень електроспоживання. Не в останню чергу цьому «допомогло» те, що багато великих промислових підприємств країни, які були найбільшими споживачами електроенергії, зупинилися, скоротилися потреби середнього та малого бізнесу, чимало українців були змушені рятуватись за кордоном. Але так було до 10 жовтня.

Трансформатор на одній з великих підстанцій на заході України після влучання російської ракети.
Джерело: Укренерго у Телеграм

Відтоді росіяни умисно руйнують об’єкти розподілу та транспортування електроенергії. У нашій енергосистемі утворився дефіцит потужності, бо пошкоджено блоки електростанцій і електроенергії виробляється менше, ніж споживається, є проблеми з передачею потужностей, бо мережі пошкоджено внаслідок обстрілів. Ситуація також погіршується через зростання споживання електроенергії внаслідок сезонного зниження температури.

Щоб збалансувати систему – оте «щоб обсяг виробленої енергії дорівнював обсягу спожитої», про яке ми постійно говоримо, – енергетики змушені вдатися до аварійних відключень. Тобто у ручному або автоматичному режимі вимикати окремі райони або навіть населені пункти, щоб не допустити виникнення аварії на станціях.

Як пояснює у своєму дописі кандидатка технічних наук та заслужений енергетик України Ольга Буславець, аварійні відключення відбуваються, коли диспетчер «Укренерго» бачить, що споживання буде перевищувати можливості наявної генерації або мережі. Тоді він віддає команду операторам розподільчих мереж, тобто обленерго, застосувати графік аварійних відключень, та доводить їм обсяг обмежень у мегаватах. Обленерго відключає групи споживачів по черзі до досягнення обсягу обмеження. Які споживачі і в якій черзі – це вирішує обленерго.

Кременчук під час відключення світла у різних груп споживачів. Фото: ІА МедіаДоказ

Графіки обмежень споживання енергії й потужності, а також аварійні складають обленерго щороку заздалегідь, погоджують з місцевими органами влади, доводять до «Укренерго» та впроваджують наказом Міністерства енергетики. Цьогоріч передбачали, що росія буде максимально завдавати удари по енергетичній інфраструктурі, тому над складанням актуалізованих графіків обмежень електропостачання повинні були працювати завчасно.

Чому одні будинки постійно і тривало обмежують, а інші зовсім не відключають? Ольга Буславець пояснює, що це залежить від того, до якої лінії заживлено ваш будинок. У великих містах є споживачі, заживлені від тієї самої лінії, що й лікарні, водоканали або стратегічні об’єкти, які не можна відключати. Тому вони і не потрапляють у ці графіки.

Світло вимикають не за графіком і не у всіх, бо передбачити аварійні відключення неможливо, при екстрених відключеннях графіків немає. Відключень може бути менше, якщо ми будемо свідомо і ощадливо використовувати електроенергію.

2) Меседж: 40 % втраченої через обстріли генеруючої потужності енергетики, як заявляв ОП, – неправдива інформація. Нібито пошкодження генеруючої потужності електростанцій України не перевищує 5%, а усі решта 35% – це ЛЕП та трансформуючі станції. Тому і обмеження електропостачання непотрібні, бо «якщо десь у селі розбити трансформатор, то як це призведе до відключення електрики у іншому селі? Якщо у вас перегорів електрочайник, то як можна цьому зарадити відключенням холодильника?».

Правда. Як зазначила нам у коментарі енергетична експертка Марія Яковлева, зауваження, якщо у Вас зламався чайник, то що в іншому селі необхідно щось відключати, не є коректним. За словами експертки, коли будували нашу енергосистему, ніхто не міг передбачити такої війни, тому  в підключеннях керувалися єдиним принципом технічно-економічної доцільності. Сьогодні ми на прикладі сусідніх будинків бачимо, що один будинок відключають від світла, а іншому пощастило «сидіти» на одній лінії з лікарнею і його не відключають.

Думка, що ЛЕП та підстанції не впливають на стабільність усієї енергосистеми також хибна. Приміром, у своєму дописі експерт Марк Савчук пояснює, що «вибити» всю систему можуть у двох випадках. Перший – це ураження трансформаторних станцій біля атомних електростанцій. Це ті 750-ті підстанції, про які ми говорили вище. Що станеться, якщо зруйнувати підстанцію? Вона перейде в аварійну зупинку. А це знижує ресурс АЕС, які не розраховані на регулярні аварійні зупинки. Крім того, трансформаторні підстанції з перетворення 750 кВ в 330 кВ – дефіцитні, їх практично неможливо відремонтувати, бо їх виготовляють лише в кількох країнах, зокрема лише в рф, країнах Середньої Азії і на Запорізькому трансформаторному заводі.

Знищена російськими військами підстанція на півдні країни. Фото: голова правління “Укренерго” Володимир Кудрицький у Фейсбук

«Вибити» систему можуть і ураження ключових вузлових підстанцій, оскільки мережа – це така собі павутина, де все пов’язано. При ураженні кількох вузлових підстанцій одночасно, система перейде в жорсткий перекіс областей (де або генерується занадто багато електроенергії, або споживається значно більше, ніж виробляється). У такі моменти, щоб не сталася аварія та обладнання не було пошкоджене при стрибку або при швидкому обвалі напруги, автоматична система управління просто все «вирубає». Таким чином, знищивши кілька вузлових електростанцій, можна спровокувати каскадний блекаут, коли на якийсь час «вирубається все».

За словами Ольги Кошарної, росіяни цілеспрямовано обстріляли саме вузлові підстанції. Їх консультували російські енергетики, схеми мереж в москві є з радянських часів. Крім того, об’єднана енергосистема України не є автономною, до 23 лютого вона працювала синхронно із системами білорусі та росії (віднедавна її синхронізовано з європейською енергосистемою).

Таким чином, оскільки росіяни методично б’ють по підстанціях, то вражається насамперед здатність передавати електрику. А це означає, що пропускна спроможність системи обмежується. Саме тому, якщо до прикладу, населений пункт споживає умовно 15к МВт, а мережа може пропустити лише 10к МВт, доводиться застосовувати потужні відключення.

Наприклад, вимкнення електрики в Києві три рази на добу пов’язане з тим, що була неодноразово атакована і пошкоджена вузлова трансформаторна підстанція в області, через яку розподілялася електроенергія з РАЕС та ХАЕС.

3) Меседж: всі без винятку електромережі в Україні є приватною власністю і приносять прибуток надвеликому бізнесу. Ці компанії та їх власники всім відомі. Тим часом держава шукає гроші, щоб відновити чиюсь власність і давати надприбутки окремим людям.

Як зазначила нам Марія Яковлева, автор статті дуже емоційно пише, але не наводить конкретних цифр. Точні дані щодо пошкоджень в умовах війни – засекречені. Як відбувається поставка вугілля на склади, яка там його кількість – теж інформація «для службового використання», тому говорити про зловживання суто на припущеннях, на думку експертки, є некоректним.

Крім того, одні олігархи володіють розподільчими системами передачі електроенергії, інші – генерацією (ТЕС, ТЕЦ, ВЕС, ГЕС), однак держава під час війни, за необхідності, має право забрати під свій контроль об‘єкти критичної інфраструктури.

За словами пані Марії, вже сьогодні владі необхідно думати як прибрати монополію з ринку електроенергетики, як взагалі змінити ОЕС (об‘єднану енергетичну систему України) для того, щоб вона не була такою вразливою для ворога. Вихід, який бачить фахівчиня, – необхідно чітко визначити присутність гравців виключно на одному ринку (видобування вугілля, збагачення, генерація, розподіл, постачання) та обмежити їх присутність на цьому ринку до 5-10%.

4) Меседж: обмеження електропостачання застосовують виключно для того, щоб приватні компанії (тобто олігархи) і влада могли продавати електроенергію закордон, заробляючи надприбутки на простих людях в умовах війни.

Правда. Україна справді експортувала енергетику за кордон. За твердженням Міненерго, навіть після того, як була зупинена Запорізька атомна електростанція, що більше 7 місяців перебуває в російській окупації, наша країна виконувала свої зобов’язання перед європейськими партнерами з експорту електроенергії. Зокрема Україна експортувала енергетику після синхронізації до ЄС, а також окремими лініями до Молдови і Польщі, допомагала Європі заміщати російський газ та підтримувала стабільність європейської енергосистеми.

Приміром, у вересні пресслужба «Укренерго» повідомляла, що українські виробники електроенергії можуть експортувати сумарно 300 МВт до Румунії та Словаччини цілодобово, а сукупна вартість доступу до міждержавних електромереж, з 30 червня по 18 вересня, склала понад 4,1 млрд грн. У жовтні повинні були обговорювати наступне збільшення пропускної спроможності з Румунією, Словаччиною та Угорщиною.

Але 10 жовтня 2022 року росія здійснила масштабний ракетний обстріл по всій країні, вразивши теплову генерацію й електричні підстанції,  і з 11 жовтня Україна призупинила експорт електроенергії задля стабілізації власної енергосистеми.

Ймовірно, автор допису «Про що мовчать енергетики?» має на увазі, що влада продовжує постачання до ЄС, лише приховує від населення масштаби передачі електрики і надприбутки. Втім після синхронізації нашої системи з ЄС дані про імпорт/експорт електроенергії можна подивитись у відкритому доступі на платформі європейської мережі операторів системи передачі електроенергії ENTSO-E. З цієї платформи видно, наприклад, що з жовтня Україні доводиться імпортувати електроенергію.

5) Меседж: споживання електрики в Україні у 2022 році і так скоротилось на 30-40% через закриття виробництв та згортання бізнесу; з України виїхало мінімум 10% населення, тож електрики має вистачити на всіх.

Правда. Україна в попередні роки генерувала достатньо електроенергії, щоб зокрема продавати її за кордон. Втім дані Міжнародного енергетичного агентства та «Укренерго» за погодинною потужністю національної енергомережі та потребами користувачів свідчать, що з березня 2022 року скоротилось на 30% не тільки споживання, але й генерація електроенергії в країні й продовжує зберігати цей рівень.

Графік споживання електроенергії в Україні з січня 2022 року. Джерело: Міжнародне енергетичне агентство
Графік генерації електроенергії в Україні з січня 2022 року. Джерело: Міжнародне енергетичне агентство

Як пояснює експерт та аналітик Олександр Паращій, навіть за умови нульових руйнувань генерації, взимку ми не можемо розраховувати на максимум потужностей. Вважається, що ми можемо виробити понад 50 млн кВт. Фактично ж максимум на цю зиму – це третина від тієї цифри.

Чому так? Бо попри великі значення встановлених потужностей, історично виробники ніколи не видавали більше ніж 48%-96%. Відновлювані джерела (гідро- і особливо сонячні станції) взимку значно зменшують потужності. Крім того, варто відмінусувати потужності, які поки що перебувають на окупованих територіях.

Графіка: Олександр Паращій у Фейсбук

Приміром, суттєво позначилось на українській енергосистемі захоплення Запорізької АЕС, яка генерувала понад 20% від всієї електроенергії Україні. Нині вона не забезпечує потреби української енергосистеми, а навпаки, живиться від неї, щоб не сталася аварія на самій станції. Якщо додати сюди обстріляні вузлові підстанції та проблеми із «пропускною спроможністю», то ті 10% населення, які виїхали, навряд чи мінімізують рівень проблем, з якими зіткнулася українська енергосистема.

Ну і наостанок кілька слів про експертність автора допису «Про що мовчать енергетики?». Першоджерелом, схоже, є матеріал, що з’явився 30 жовтня. Це найбільш рання дата появи тексту, яку нам вдалося знайти. Автор допису підписаний як Анатолій Яровед. Це псевдонім чернігівця Анатолія Ярошенка, який є головою і засновником релігійної громади давньослов’янської рідної віри «Коло Сіверщини»  м. Чернігова.

Анатолій Яровед має ютуб-канал, де публікує відео для язичників та відео про природу і навколишній світ. На чернігівському сайті «Сіверщина» він періодично публікує колонки, де викладає власні думки щодо ситуації в країні, а також тексти про історію Чернігівщини, язичництво та природу. Наскільки це свідчить про фаховість автора і підтверджує, що він знається на енергетиці, судіть самі.

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці партнерів: ГО «Інститут розвитку регіональної преси» та EUACI. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію ІРРП та EUACІ. 

Автор: Альона Маліченко

Теги:

Коментарі

Щоб залишити коментар, вам потрібно увійти або зареєструватися на нашому сайті

Продовжити читати

Аналітика
Аналітика

Виконком Кременчука прагне купити Jeep Compass та Mitsubishi Outlander. Очікувана ціна понад 2 млн

Згідно з даними системи prozorro, 17 листопада виконавчий комітет... Читати далі

Згідно з даними системи prozorro, 17 листопада виконавчий комітет... Читати далі

На головну сторінку