Ico Аналітика Ico Кременчук

Новорічний піар розпочався: понад сім мільйонів гривень витратять в області на цукерки, а за встановлення ялинки голосуватимуть у телеграм-каналі Олександра Мамая

Колаж ІА МедіаДоказ

Війна війною, а політичні рейтинги ніхто не відміняв. Схоже, з думкою про це чиновники області розпочали підготовку до Нового року – замовляють новорічні подарунки дітям та розмірковують про встановлення новорічної ялинки. І як завжди, забувають вказати, що все це відбувається за кошти громади. Так, департамент освіти Полтавської міської ради оголосив тендер на придбання 28 тис. 500 наборів цукерок на загальну суму в понад 7 млн грн. Закупівлі департаменту соцзахисту Кременчука та соціально-гуманітарного відділу Опішнянської селищної ради дещо скромніші – там хочуть придбати солодкі подарунки на 376 тис. і 150 тис. грн відповідно.

Полтава

Департамент освіти Полтавської міської ради оголосив тендер на придбання 28 тис. 500 наборів цукерок. Початкова вартість новорічних цукерок – 7 млн 125 тис. грн. Таким чином ціна за один набір складе 250 грн. Про це стало відомо з системи електронних закупівель «Прозорро».

За умовами тендеру подарункові набори для дітей повинні бути розфасовані в паперові пачки з малюнками на новорічну тематику. Набір повинен складатися з цукерок глазурованих шоколадною глазур’ю, на вафельній основі, праліне, желейних тощо. Маса одного подарункового пакету – не менша 540 г. Пропозицію прийматимуть до 16 листопада.

Вже не вперше полтавські комунальні підприємства замовляють подарунки для учнів шкіл, які потім вручають від імені міського голови. У минулому році КП «Добробут полтавської громади Полтавської міської ради» так само замовив новорічні подарункові пакунки. Тоді придбали 29 тис. 209 подарунків. Сума закупівлі становила 3 млн 796 тис. грн.

Під час процедури закупівлі умова про конкретний дизайн подарункового набору викликала резонанс. Замовник вимагав дизайн коробки із червоно-зеленою гамою, зображенням Санта Клауса та привітанням від Олександра Мамая. Один із учасників аукціону звернув увагу, що такий ретельний макет зображення, схоже що, прописаний під певного учасника і є дискримінаційним по відношенню до інших. Це питання відхилили, а відповідь замовника була лаконічною: макет не дискримінаційний, можете брати участь в аукціоні, лише зверніться до друкарні і надрукуйте те, що ми вимагаємо.

Скріншот з електронної системи публічних закупівель “Прозорро”

Найбільше громадськість обурив напис на картонній коробці «З новорічними та різдвяними святами, з повагою Олександр Мамай». Це питання обговорювали в місцевих ЗМІ та на сесії міськради, і врешті мер відмовився від напису.

Скріншот з електронної системи публічних закупівель “Прозорро”

Кременчук

Оголосив тендер на новорічні подарунки і кременчуцький департамент у справах сімей та дітей Кременчуцької міської ради. Початкова вартість солодощів для дітей пільгових категорій – 376 тис. грн. Пропозиції приймають до 20 листопада.

Департамент замовляє 4700 солодких наборів, тобто ціна за один складе 80 грн. У подарунковому пакунку повинні бути цукерки з начинкою праліне, шоколадні цукерки, карамель та неглазуровані желейні. Вага набору – не менше 330 г.

Опішня

Замовляє 805 кілограм шоколадних цукерок для новорічних подарунків і соціально-гуманітарний відділ Опішнянської селищної ради. Переможець повинен поставити конкретні шоколадні смаколики: цукерки «Ромашка», «Червоний мак», «Галаретка»,  «Бджілка», «Корівка» тощо. Оголошена вартість усіх солодощів – 150 тис. грн. Пропозиції приймають до 15 листопада.

А що по “йолкам”?

Тим часом, поки громадськість дискутує, чи доречно витрачати кошти на новорічні святкування, зокрема новорічні ялинки та ярмарки на центральній площі, міський голова Полтави запропонував містянам пройти опитування в його телеграм-каналі. Так, 10 листопада, під час брифінгу з журналістами, Олександр Мамай повідомив, що новорічна ялинка на Театральній площі потрібна, але без ілюмінації, адже на свята у центрі Полтави відпочиватимуть люди і попри війну їм потрібна розрада, але остаточне рішення за Кабміном та громадою:

«Я думаю, що буде пропозиція або рекомендація з Кабінету Міністрів України. Якщо буде рекомендація не встановлювати і в містах не встановлюватимуть ялинки, то ми її виконаємо. Але якщо це буде на розсуд місцевої влади –  я думаю ми в перших числах грудня проведемо опитування на моєму телеграм-каналі, тому що у мене там 60 тисяч підписників. Я дивився там 90-95% наші люди, нашої територіальної громади. Проведемо опитування на усіх засобах масової інформації і воно зразу буде видно – встановлювати ялинку чи ні. Якщо буде можливість приймати рішення на території міської громади, то ми будемо опитувати людей і зробимо як люди скажуть», – такою була відповідь мера.

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці партнерів: ГО «Інститут розвитку регіональної преси» та EUACI. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію ІРРП та EUACІ. 

Автор: Альона Маліченко

Теги:

Коментарі

Щоб залишити коментар, вам потрібно увійти або зареєструватися на нашому сайті

Продовжити читати

Новини
Новини

Підозра в ухилянні сплати 700 мільйонів податків: на Кременчуцькому нафтопереробному заводі відбулися обшуки

Як повідомляє пресслужба Бюро економічної безпеки, 9 листопада... Читати далі

Як повідомляє пресслужба Бюро економічної безпеки, 9 листопада... Читати далі

На головну сторінку