Ico Новини Ico Миргород

500 тисяч за перепустки на блокпостах – справа йде до суду

Фото: Полтавська обласна прокуратура

Прокуратура Полтавської області завершила розслідування у справі ексначальника районної військової адміністрації на Полтавщині. Колишньому очільнику РВА інкримінують отримання хабаря у сумі 500 тисяч гривень. Обвинувальний акт передали до суду. 

У травні начальника однієї із районних військових адміністрацій Полтавщини затримали за підозрою в отриманні хабаря. Прокуратура не назвала імені підозрюваного, але голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін повідомив, що мова йде про начальника Миргородської районної військової адміністрації.

За даними слідства, посадовець вимагав у засновника одного із місцевих товариств перерахувати 500 тисяч гривень на рахунок благодійного фонду. Натомість працівники товариства отримали б перепустки для безперешкодного руху через блокпости та в комендантську годину. Обіцяли також не вилучати транспорт ТОВ для потреб Збройних сил України. Після перерахування частини коштів на рахунок, який вказав начальник РВА, його затримали правоохоронці. 

Що відомо?

З квітня 2021 року головою Миргородської райдержадміністрації, а згодом районної військової адміністрації був Віктор Іваненко.

До призначення у Миргород, він впродовж чотирьох років був головою Шишацької РДА, та впродовж п’яти місяців – секретарем Шишацької селищної ради. На останніх місцевих виборах Віктор Іваненко балотувався до Полтавської облради від «Слуги народу». Є чинним депутатом Шишацької ради. 3 червня 2022 року Президент Володимир Зеленський звільнив Віктора Іваненка з посади після того, як останній написав заяву за власним бажанням. Новим очільником РВА став Віталій Дяківнич, який до призначення обіймав посаду першого заступника начальника.

Віктору Іваненку повідомили про підозру в одержанні неправомірної вигоди службовою особою, яка займає відповідальне становище, у великому розмірі, поєднане з вимаганням. Санкція за цією статтею – від п’яти до десяти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

У рамках розслідування, за клопотанням слідчого та прокурора Октябрський районний суд Полтави призначив підозрюваному запобіжний захід: тримання під вартою строком на 60 діб із правом внесення застави у розмірі 567 тисяч 500 гривень. Прокуратура не погодилась із розміром застави і подала апеляційну скаргу, бо наполягала на сумі у 12 млн грн. Понад півмільйона гривень за Віктора Іваненка, як він розповів виданню «Полтавщина», внесли його родичі і друзі.

Сам Віктор Іваненко провину не визнав. Він повідомив, що не вимагав у підприємця коштів, а 50 тисяч у фонд Асоціації фермерів на допомогу ЗСУ той перерахував добровільно. На підтримку ексочільника РВА з публічними зверненнями виступили командири кількох миргородських військових частин та Полтавська Асоціація фермерів і приватних землевласників ім. В.Чміленка.

Нині слідство завершено й обвинувальний акт передано до суду. Тим часом у серпні з публікації на сайті Миргородської районної військової адміністрації стало відомо, що Віктор Іваненко став радником нового начальника РВА.

Автор: Альона Маліченко

Теги:

Коментарі

Щоб залишити коментар, вам потрібно увійти або зареєструватися на нашому сайті

Продовжити читати

Новини
Новини

Зросла вартість харчування у школах і садочках Полтави

У дитячих садках, школах та закладах професійно-технічної... Читати далі

У дитячих садках, школах та закладах професійно-технічної... Читати далі

На головну сторінку